Over Matthijs

“ Teamplayer and a Sticky problem solver”

Wie ben ik?

Aangenaam, mijn naam is Matthijs van de Wetering, geboren en getogen Gouwenaar. In mijn vrije tijd kunt u mij buiten voorbij zien rennen, of ben ik samen op pad met mijn vrouw Mieke en onze twee zonen Seth & Nathan en de hond.

Hardlopen is één van mijn grote hobby’s. Heerlijk touren door het bos of een snelheidstraining op de baan. Beide hebben mijn passie. Hardlopen én Business gaat veel samen. Consistentie is het allerbelangrijkste met af en toe een mooie uitspatting om flexibel en wendbaar te blijven.

Sociale betrokkenheid en “goede dingen doen”. Ik zet mij graag in voor mensen. Zoals veel mensen heb ik mezelf de vraag gesteld: “Ik wil graag iets goeds doen voor de wereld. Maar wat dan?”. Dat goeds zit voor mij in de kleine dagelijkse dingen zoals het helpen van de mensen om je heen, maar ook in het werk dat ik via onze stichting Bring Light samen met mijn vrouw mag doen in Oeganda.

Een grote groep van jongvolwassen in Oeganda zien geen toekomst voor zichzelf, hebben geen idee hoe ze hun dromen kunnen verwezenlijken en hebben geen perspectief op verandering. Hierdoor verliezen zij hoop, wat vaak uitloopt in passiviteit en een ongezonde levensstijl. Stichting Bring Light zet zich in voor deze jongvolwassen. Zij verdienen een vooruitzicht op een vruchtbare toekomst. Zelfvertrouwen in hun kwaliteiten en geloof in dat zij een waardevolle bijdrage kunnen hebben aan deze wereld. We doen dit op een persoonlijke manier, die aansluit bij het individu.

Wij hopen deze jongeren verder te mogen helpen om hun licht te ontdekken, en hun het vertrouwen te geven dat ze in staat zijn tot grote dingen. Geloven in jezelf is een kracht die mensen vleugels geeft en in staat stelt om stappen te zetten die zij nooit gedacht hadden te durven zetten.

Hoe werk ik?

Simpel, doeltreffend en transparant werken is mijn uitgangspunt...
Mijn toegevoegde waarde als specialistische generalist liggen op de gebieden Risk & Compliance, Finance & Control en Management & Organization in Business. Door te werken in de praktijk zal ik vanaf de start oog hebben voor het grotere plaatje. Dit is van belang om te kunnen zien op welke vlakken de aandachtspunten zich bevinden. Hoe functioneren de werkprocessen? Waar zit de invloed en waar niet? Welke externe partijen, bijvoorbeeld toezicht, hebben belangrijke invloed op de inrichting en de werking? Hoe worden kansen gegrepen of gemist? Welke kaders bestaan er in het werk? Welke administratieve support is nodig in het primaire proces? Hoe werken afdelingen met elkaar samen?

Samen antwoorden vinden zodat lastige vragen (sticky problems) uit de dagelijkse praktijk worden aangepakt. Met een gezonde dosis humor en energie duik ik het liefste eerst in de praktijk van een rol, zodat ik ervaar waar tegenaan wordt gelopen en waar ik goed kan aansluiten bij de Business.

Met een analytische blik en helicopterview met elkaar kijken, blijven communiceren en onderzoeken. Ik houd ervan om mij tussen de linies te bewegen en sociaal te interacteren. Zorgen dat door borging de antwoorden hun plek vinden in de organisatie en dat het ‘ineens’ beter gaat, maakt dat ik met een tevreden gevoel naar huis ga.

Mijn ervaring

De afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest als Hoofd Financiën/ Finance Manager in de Goede Doelen Sector, zowel nationaal als internationaal. In mijn laatste functie had ik de financiële verantwoordelijkheid van 10 landen met zo’n €40 miljoen baten. Hierbij gaf ik formeel leiding aan zowel Controllers als Financiële Administratie. Verantwoordelijk voor de group audit, de jaarrekening, rapportages, donor verplichtingen en dergelijke. Van verandertrajecten tot compliance en risk waren het werkveld.

Terug in het verleden. Na de studie bedrijfskunde op Nyenrode Business Universiteit ben ik in 2009 als Business Controller op de afdeling Risk, Compliance en Control werkzaam geweest. Dit was bij een ambitieuze en zelfstandige vermogensbeheerder met een bankvergunning. Het speelveld van integriteit en beheersing binnen de wettelijke kaders in combinatie met een gezonde dosis ondernemerschap was hierbij het uitgangspunt.

Tijdens mijn studie Economie en Geschiedenis in 2006 ben ik begonnen in het accountantsvak. Hier heb ik veel MKB-organisaties geadviseerd en ondersteund met het verwerken van hun boekhouding en het opstellen van diverse rapportages. Het mooiste aan dit werk was het meekijken in de keuken van een ondernemer. Vooral bij ondernemingen met ambitie en een goed verhaal achter de cijfers ligt mijn interesse. Het adviseren en borgen van het succes van de organisatie en haar klanten is voor mij een belangrijke drijfveer om mijn bijdrage te leveren.

Daarnaast heb ik naast mijn werk bestuurservaring opgedaan bij diverse bestuursfuncties in een goed doel en bij een sportvereniging, als penningmeester. 

Wat zeggen klanten?

“Matthijs zorgt dat de informatievoorziening past bij de organisatie. Zijn analytische kwaliteiten gekoppeld aan “getting things done” mentaliteit maakt impact.”

Ron van Rossum

Manager Bedrijfsvoering bij College voor de Rechten van de Mens

“Het omzetten van theorie naar de dagelijkse praktijk met risicobeheersing en voldoen aan wet -en regelgeving is een sterke eigenschap van Matthijs”

Paul Kaars

Eigenaar Kaars Koffie BV

“Sparringpartner van het management. Vandaag goed doen wat je moet doen met oog wat goed is voor morgen”

Tjipke Bergsma

Voormalig directeur stichting War Child